Mijn naam is Dick Koppers, en mijn hele leven draait om creëren, aanpassen en vernieuwen.


Ik geloof in de schoonheid van hergebruik – in het idee dat alles een tweede kans verdient.

Wat anderen als afval zien, zie ik als een kans om iets unieks te maken.


Mijn liefde voor ambacht begon met houtbewerking. Van jongs af aan was ik altijd in de weer met schaven, zagen en bouwen. Of het nu ging om meubels, gebruiksvoorwerpen of kunstzinnige objecten, als ik iets met mijn handen kon maken, was ik gelukkig. Mensen in mijn buurt wisten me al snel te vinden; voordat ze iets afdankten, vroegen ze eerst of ik er nog iets mee kon. Mijn werkplaats was een plek vol leven, vol materialen met verhalen die wachtten om opnieuw verteld te worden.


Maar tijden veranderen. Mijn grote werkplaats werd een klein schuurtje, en ik moest op zoek naar een nieuwe manier om mijn creativiteit te uiten. Totdat ik op het werk van de Vietnamese kunstenaar Pham Dinh Al stuitte. Hij transformeerde oude naaimachines tot kunstwerken met een tweede leven. Dat raakte iets in mij. Naaimachines, ooit een symbool van vakmanschap en industriële vooruitgang, kregen een nieuwe betekenis. Het inspireerde me om mijn eigen pad in te slaan en deze bijzondere machines een nieuw bestaan te geven.


Wat begon als een experiment, groeide uit tot een ware passie. Elke naaimachine die ik in handen krijg, vertelt zijn eigen verhaal. Waar hij vandaan komt, hoe hij gebruikt is, wie ermee heeft gewerkt. Misschien heeft een oma er jarenlang kleren mee genaaid voor haar kinderen, of was het een trouwe metgezel in een kleermakerij. Ik luister naar dat verhaal en zoek naar een manier om de machine nieuw leven in te blazen.


Met zorg en aandacht demonteer ik elk onderdeel, repareer wat nodig is en bedenk een nieuwe functie of vorm. Soms wordt een naaimachine een sfeervolle lamp, een industrieel kunstwerk of een decoratief object dat nostalgie oproept. Maar altijd blijft de ziel van de machine behouden.

Mijn doel is om verwondering op te wekken. Ik wil dat mensen met een glimlach naar mijn creaties kijken, dat ze zich afvragen waar de machine vandaan komt en hoe hij ooit gebruikt werd. Als ik dat gevoel kan overbrengen, weet ik dat ik op de juiste weg ben.


Welkom op mijn website. Ik hoop dat je geniet van mijn werk en misschien zelfs inspiratie vindt in de schoonheid van hergebruik.




Dick is aangesloten bij Zichtlijn, Een collectief van kunstenaars uit de gemeente Westerkwartier. Deze groep inspireert en stimuleert elkaar in hun werk en zet zich in om kunst en kunstenaars uit de regio zichtbaar en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Dit gebeurt vooral door het organiseren van exposities, variërend van kleinschalige presentaties tot grotere tentoonstellingen.


Binnen de Kunstenaarskring is een breed scala aan disciplines vertegenwoordigd, van textielkunst, keramiek en fotografie tot schilderkunst, woordkunst en sieraden gemaakt van restmateriaal. Wat de leden verbindt, is niet alleen hun passie voor kunst en vakmanschap, maar ook de inspiratie die ze vinden in het landschap van het Westerkwartier en de wens om hun werk met anderen te delen.


Als lid van deze kring draagt Dick bij met zijn unieke creaties van hergebruikte naaimachines, waarmee hij kunst en ambacht samenbrengt in verrassende, nieuwe vormen. Voor meer informatie over Zichtlijn zie knop.